От тази нощ сме на зимен режим

зимаОбщина Перник предприе мерки за предстоящия зимен сезон. Със заповед на кмета д-р Вяра Церовска от тази нощ е въведен зимен режим, който включва денонощно дежурство от фирмите, отговарящи за поддържане и снегопочистване на ІV-то класната пътна мрежа и градската мрежа. „Въпреки положителните температури през деня – тази нощ термометърът е показвал минус 5 градуса. Имало е заледяване по улиците „Протожерица“ и „Софийско шосе“ в Перник , причините затова са били течове на ВиК“, обясни гл. експерт инж. Николай Петров. Заради течове в кв. „Даскалово“ се е образувала и тънка ледена покривка на улица „Димитър Благоев“.
„Сигнализирахме веднага на фирмата, която отговаря за тези участъци, защото те са капан за водачите. Със специална техника и разпръскване на соли бяха обработени улиците“, коментира инж. Петров и посочи, че са информирали ВиК за авариите, които са изпратили екипи и в момента работят по отстраняването им.
„Опесъчаването по уличната и ІV-то класната пътна мрежа ще се осъществява с пясък, а не със скална маса, която замърсява отводнителните съоръжения и влошава екологичната обстановка.В градската мрежа и в кварталите борбата срещу зимните заледявания ще се води с разпръскване на сол , луга и химикали, незамърсяващи околната среда. Ръководителите на фирми, отговарящи за зимното поддържане и снегопочистване ежедневно трябва да организират подаването на информация за пътната обстановка“, се посочва в заповедта.