Общинският инспекторат отговаря на перничани чрез ТВ Кракра

обшина перникОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ, ЗАДАДЕНИ В ЕФИРА НА ТЕЛЕВИЗИЯ „ КРАКРА“ В ПРЕДАВАНЕТО „НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА“ С УЧАСТИЕТО НА НАЧАЛНИКА НА ОБЩИНСКИ ИНСПЕКТОРАТ ГЕОРГИ СТОЯНОВ
1. На въпроса защо гумаджийниците използват тротоарите за дейността си:

Служители на общински инспекторат са извършили проверки през годината и на тази, обекти, които нямат разрешение от Община Перник за ползване на общински терен, са наложени 7 броя глоби с фиш. Проверките продължават.

2. На въпроса за премахнат знак за забранено движение на автомобили с маса над 10 тона на ул.“Благой Гебрев“:

Знака е премахнат след постъпила жалба от Управителя на пункт за годишни технически прегледи на тежкотоварни автомобили, намиращ се на ул.“Благой Гебрев“, че не може да упражнява дейността си.

3. На въпроса за паркирали автомобили срещу знака „Забранено влизането“, намиращ се при хотел „Струма“:

Решаването на този въпрос не е в правомощията на Общински инспекторат. Уведомени са служителите на Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР гр.Перник,ето техният отговор:
„ Изградената нова улична отсечка на кръстовището пред хотел „Струма“, облекчава трафика за движение от ул.“Св.Св. Кирил и Методий“ към Централната градска част. По същата е създадена организация за еднопосочно движение. Неспазването на създадената организация се контролира постоянно от служителите на ОД на МВР Перник и „Общински инспекторат“.
4. На въпроса за преминаващите с превишена скорост през пешеходната пътека на ВГМ , намираща се в „Димова махала“ срещу стадион „Звезда“:

Пешеходната алея е изградена с цел ограничаване скоростта на движението, във връзка с постъпила жалба в Община Перник и до Омбудсмана на РБ от майки на деца, които тренират футбол и ръгби и ежедневно пресичат пътното платно.
С въпроса са запознати служителите на Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР гр. Перник за осъществяване на засилен контрол на трафика в този участък на ВГМ, ето техният отговор:
„ Към момента по ул.“Юрий Гагарин“ разрешената максимална скорост е до 50 км./час. Кръстовището на „Винпром“ –кв.Стара Тева не е участък с концентрация на ПТП, въпреки това е обезопасено, съгласно наредбите. Във връзка с това е изградена повдигната пешеходна пътека и маркирана. Няма необходимост от изграждане на допълнителни съоръжения, разделящи транспортните потоци.“
5. На въпроса кой определя местоположението на съдовете за битови отпадъци в кметствата и по-конкретно в с. Дивотино:

Въпроса е от компетенцията на отдел „ Инвестиции, Екология и Озеленяване“ при Община Перник.

6. На въпроса защо зад четвърта гимназия при панелния блок са изградени гаражи, барбекюта и заграден паркинг.

На 23.12.2016г. служители от „Общински инспекторат“ съвместно с отдел „Инвестиционно проектиране и контрол по строителството“ извършиха проверка на място и установиха, че на ул. „Рашо Димитров“ около бл. 72 са изградени: дървена беседка покрита с ламарина, тухлено барбекю и западно и южно от блока е обособена площадка за паркиране на автомобили с изградена прозирна ограда с метални колове и оградна мрежа. Терена около бл. 72 е общинска собственост. Съставен е констативен протокол от служител на отдел „Инвестиционно проектиране и контрол по строителството“ № 1- 16/УЖ – 21 от 23.12.2016г. и ще бъде проверено изградените гаражи, беседка, барбекю и ограда имат ли строителни книжа и учредено ли е право на строеж. След проверката на нарушителите ще бъдат наложени санкции.

Благодаря на гражданите за актуалната и коректна информация, подадена по време на предаването „Нещата от живота“. Надявам се и в бъдеще гражданите да продължат да подават сигнали, на които Общината да реагира. Очакваме вашите въпроси на служебната поща inspektorat@pernik.bg на отдел „Общински инспекторат“ и служебните телефони 076/ 684226, 076/ 684261.
Георги Стоянов
Началник отдел „Общински инспекторат“