Свикват спешно Кризисния щаб заради очаквания сняг

кризисен шаб„Да не се предприемат пътувания, ако не са крайно наложителни“, призова кметът на Община Перник Вяра Церовска във връзка с очакваното рязко застудяване и обилни снеговалежи в следващите дни. Поради лошите метеорологични прогнози беше свикано заседание на Общинския кризисен щаб. На срещата бяха обсъдени готовността за снежната зима и превантивните мерки, които трябва да се предприемат, предвид очакваната усложнена пътна обстановка.
Коментираха се и определени маршрути на градския транспорт, които създадоха проблем при последния снеговалеж, както и линиите за селата Люлин, Радуй и Расник.
„Тази сутрин са били обработени стръмните участъци по улиците „ Пртожерица“, „Стара Планина“ ,“ Никола Козлев“, „Св. Петка“, „Знеполе“ и Драгановец“, информира гл. експерт Николай Петров. Той допълни, че е водил разговор и с почистващите фирми за бърза реакция при необходимост за опесъчаване по улиците и осигуряване на техника.
Кметовете на населени места в Общината са информирани да следят самотно живеещи и болни хора , за да съдействат при нужда от помощ.
„Със заповед на кмета Вяра Церовска е създадена организация и за бездомните хора . Те ще се настаняват в Специализираната болница за долекуване и продължително лечение и рехабилитация – Профилакториум“, посочи зам.-кметът Йордан Павлов.
Желателно е гражданите и собствениците на фирми и магазини да почистят площите пред сградите си, както и да премахнат опасни висулки, при необходимост трябва да сигнализират на Гражданска защита и Пожарната. Изключително важно е шофьорите да не предприемат пътувания без зимни гуми и неизправни акумулатори.
„Пожарната има възможност да отстранява рискови дървета , които затрудняват движението и застрашават живота на гражданите. Трябва да се подаде сигнал на тел. 112“, увери шефът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Николай Петров . Той посочи, че разполагат и с високо проходима техника с вериги и при необходимост могат да доставят лекарства до труднодостъпни места и селища, които не са почистени.
От полицията също коментираха, че имат готовност за повече мобилни екипи и коли за трудно достъпни места. В срещата участваха заместник-кметовете и секретарят на Общината, представители на Първо и Второ РУ, Пожарната, БЧК, Общинския инспекторат.
Сигнали могат да се подават и на дежурните телефони на Община Перник: 076 684-212 и 0887 802 686.