Сурва е! Перник ликува!!! Злото ще бъде изгонено

СурваИ днес Перник е „Сурва“. По пълните схора площади в селата Ярджиловци и Кралев дол се разнесе оглушителен грохот на звънци и хлопатари, а маскирани с кожи и страховити костюми мъже танцуваха около ритуален огън, за да прогонятзлите духове, така че всичко лошо да остане в отминалата година.
Хилядолетната традиция включва в себе си традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди. Тя е жива практика в 31 селища от Пернишка области продължава да се предава в поколенията. През последните години наред с мъжете все по-често се маски и костюми слагат жени и момичета, а в групите участие вземат няколко поколения фамилии.
Кулминацията на „Сурва“ по традиция ще започне в последния петък на януари, когато в продължение на три дни Перник отново ще се превърне в Европейската столица на карнавала.Най-мащабният за страната и на Балканите фестивал ще се проведе на 27, 28 и 29 януари.
Фестивалът има конкурсен характер, а центърът на Перник става сцена на фестивалната надпревара, в която освен българи, прииждащи от всички етнографски райони на България, се включват множество гости от Европа, Азия и Африка. Заявки за участие в 26-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ вече са подали рекорден брой участници, които ценят местните традиции и древни обичаи.
Грохот на хиляди звънци, уникална хореография, незабравими моменти,много положителни емоциии усмивки очакват всички гости на фестивала с които заедно ще преживеем магията на „Сурва“.
Форумът печели все по-голяма популярност, като през 2009 г. Перник е обявен за Европейска столица на маскарадните традиции.Празникът „Сурва“ е вписан като „живо човешко съкровище“ в националната листа на нематериалното културно наследство на България, а през декември 2015 година ЮНЕСКО призна народния обичай за световна ценност.