„Сурва 2017” с повече участници от карнавала в Рио де Жанейро

СурваТази година в Международния фестивал на маскарадните игри са заявили участие 7000 души, от 118 маскарадни групи. От тях 3900 са мъже, над 1300 жени и 1260 деца.
В продължение на 51 години нашият град Перник се превърна в най-голямата сцена за сурвакарски и кукерски дружини на Балканите и в Европа.
В дефилетата ще се включат около 10 групи, които никога не са участвали във фестивала.
За първи път в Перник идват групи от с. Камено, област Булгас, от с. Славяни, област Ловеч и от Елхово, Смолянска област.
Ще присъстват и няколко групи дервиши, които са обещали, че ще покажат съвсем нови елементи в костюми и танци. Перничани и гости на града ще имат възможността да се докоснат още до станчинари , бабугери, камилари, кукери и разбира се сурвакари.
118 маскирани пък от шестнадесет чуждестранните групи ще се включат в най-мащабната фиеста на Балканите.Те са представители на 8 държави- Хърватска, Македония, Гърция, Словения, Сърбия, Сардиня, Италия, Албания, Аруба.
Няма друго място, освен в Перник, където да се видят маскирани групи от 150, 180 и 220 човека, които да тачат традицията.
През последните години наред с мъжете все по- често се маскират жени и момичета. В групите участват по няколко поколения. Един до друг лумкат звънците дядовци, бащи и внуци и колкото по-силно, толкова повече здраве и берекет носят.

И тази година в рамките на три дни – 27, 28 и 30 януари градът отново ще се превърне в европейската столица на карнавала
Откриването на фестивала ще бъде на 27 януари (петък) от 18 часа пред Двореца на културата, когато ще бъде запален огънят на Сурва, както е наречен и празничният спектакъл за откриването. Два дни, на 28 и 29 януари, от 10 до 17 часа в центъра на Перник ще дефилират стотици наши и чуждестранни групи.