Международна конференция за Сурва се провежда в Перник

IMG_3979Научната конференция, предхождаща Международния
фестивал на маскарадните игри, тече в Конферетната зала в Двореца на културата в Перник. Форумът се провежда за 24-ти път и тази година е на тема „Маскарадът в селото и града“, обяви директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова при откриването. Тя подчерта, че форумът се радва на изключителен интерес и вече е утвърден като конференция, която събира учени от Балканския регион.
Това наистина е чудесен форум, а сборниците от него са сред цитираните научни съобщения у нас, подчерта в началото на конференцията нейният научен ръководител проф. Иван Маразов. Провеждането му е отговорност на Общината и Регионалния исторически музей в Перник и те
отлично изпълняват тази отговорност по организацията му, отбеляза той. „Единствената ми забележка към общината е, че е пуснала много студено време.“, пошегува се ученият.
В програмата на конференцията са включени 30 научни доклада.Изложенията започнаха с научното съобщение на проф. Георг Краев на тема „Маскарадните игри вчера, днес и утре“. Темата, на която се спира проф. Иван Маразов е „Метаморфоза и маска. Човекът-риба“.
Конференцията ще продължи до 16.30 часа и ще завърши с дискусия. Най-вероятно форумът ще определи и темата за конференцията през следващата година, която ще бъде юбилейна – 25-та.