Макети на сурвакари и маски в зала „Атриум“ на областната администрация

СурваСурвакарски маски и костюми от цяла Европа красят зала „Атриум” на Областна администрация Перник.
Ръчно изработените макети са дело на Никола Вранчич – носител на маскарадна традиция от Република Хърватска.
Изложбата посветена на 26-тия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2017“, съдържа само малка част от колекцията на хърватина. В нея могат да се видят автентични костюми от родната страна на твореца Хърватска, както и от страните – Франция, Германия, Австрия, Испания, Дания, Румъния, Белгия, Словения, Гърция, Швейцария,Македония, Унгария, Чехия, Португалия, Финландия и Италия.
Малко преди да започнат дефилетата на сурвакарските групи, участници във фестивала, областният управител откри изложбата. Той изказа благодарност към автора за съвместния проект и го поздрави за впечатляващата изработка на всеки един детайл от костюмите и маските. „Чрез тази изложба перничани и всички гости на Перник, по време на двудневния фестивал на маскарадните игри „Сурва”, ще могат да се запознаят с наследството и на другите страни от Европа”, каза д-р Александров.
Никола Вранчич от своя страна също благодари за прекрасната възможност да покаже своите творения или както той самия ги нарича „своите деца” на територията на нашата страна и то по време на най-големия Международен фестивал.
Изложбата ще може да бъде видяна от публика само в двата дни на фестивала.