Танцьори от Перник изнасят концерт в Западните покрайнини

OLYMPUS DIGITAL CAMERAАнсамбълът за народни песни и танци „Граовска младост“ при Двореца на културата изнесе концерт пред сънародниците ни в село Звонци, Община Бабушница. Повод за изявата беше превърналото се от няколко години честване на Баба Марта като празник на българите от района.
Тази година организатори на тържеството, заедно с местната организация на Националния съвет на българите в Сърбия беше и гражданско сдружение „Златна Ракита“. Дамите от сдружението бяха приготвили мартеничка за всеки от присъстващите и за гостите от България.
Изпълнителите от ансамбъла бяха придружени от директора на Двореца на културата Петьо Фетфов и от зам.-председателя на Общинския съвет Милан Миланов, които предадоха поздрави и символични подаръци от общинското ръководство на Перник, оказало съдействие за пътуването на ансамбъла. Гости на празника бяха и представители на Община Костинброд.
Поканата към перничани за празника не е случайна, защото връзката с българското малцинство в село Звонци е от 1994 г., когато Миланов, Фетфов и покойния вече Иван Стоицев са занесли дарение от лекарства и българска литература. По-късно през годините е оказана помощ за възстановяването на църквата „Св. пр. Илия“ в селото и ансамбълът е бил гост за празника по освещаването й.
Село Звонци е едно от 20-те села от Трънска околия, които при прокарването на нова граница през 1920 г. по силата на подписания година преди това Ньойски договор, остават на сръбска територия. До 1962 г. селото е било център на община и е обединявало околните по-малки селища, населени предимно с българи. След това сръбските власти ги разделят и поставят на подчинение на съседните сръбски
общини Бабушница и Димитровград (Цариброд). В момента в селото живеят около 170 човека, главно българи. И има и училище със 46 ученици, които четири пъти седмично изучават български като майчин език. Селото продължава да е център на близките населени места, защото има лекар,
полиция и четири дни в седмицата – служител по гражданско състояние от общината в Бабушница.
В непосредствена близост се намира и известният в миналото курорт с минерален извор Звоничка баня. Големият хотел и плевните басейни са приватизирани преди повече от 10 години и сега са полуразрушени.
Голямата надежда на местните хора са възможните съвместни проекти с български общини по програмите на ЕС за трансгранично-сътрудничество.