МВР – Перник предприема специални мерки против кражбата на животни

животновъдиРайонните управления в областта ще осъществяват засилени мерки за сигурност. С настъпването на Великденските празници се увеличава риска от кражбата на животни, предимно агнета и ярета. Започва и усилена търговия с животни, което е сериозна предпоставка и за посегателства. Стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че ги изкупуват. В редица случай това са и основните крадци на добитък. Ще се увеличи полицейското присъствие в населените места от Пернишка област, включително и през нощта. В условията на специализирани полицейски операции ще бъдат проверявани всички съмнителни автомобили и микробуси. Направени са срещи с кметовете и кметски наместници, на които са дадени специални указания за взаимодействие
Освен работата на полицията, гражданите също трябва да спазват елементарни мерки за сигурност, изразяващи се в следното:
– Укрепване и осветяване на стопанските постройки.
– По възможност стоката да не бъде на отдалечено място от жилищните сгради.
– Да се активизира така нареченото съседско наблюдение и при забелязване на непознати и съмнителни автомобили, незабавно да се сигнализират кметовете и полицията.
– При продажба на агнета, да се запише името на купувача, марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва /особено в случай, че сделката се провали/.
– Собствениците на имоти да не оставят сами в дворовете им непознати хора. Молбата им да бъдат придружени до тоалетна, да им бъде дадена чаша вода, разваляне на пари, са най-честите способи, които крадците използват, за да останат сами в помещението и да откраднат наличните парични средства.
– Развалянето на пари крие риск от прокарване на фалшиви банкноти. Не рядко мошениците плащат стоката с неистински банкноти.
– При жертва на престъпление или само съмнения за подготвящо се такова, незабавно да се съобщава в полицията на тел. 112.