Откриха велоалеята, която свързва центъра на Перник с кв.Изток

велоалеяОбещаната велоалея от кмета на Община Перник Вяра Церовска вече е факт. Днес беше символичното откриване на трасето с велопоход, в който се включиха любители на велосипеда. Кметът посочи още, че ако перничани проявят интерес за велосипеди под наем,  общинската администрация ще съдейства за предоставянето на такъв вид услуга.
Велосипедистите, които взеха участие във велопохода, благодариха на местната власт и не скриха радостта си, че са много щастливи, когато виждат цели семейства по трасето.
Припомня ме, че велоалея е с обща дължина 6 246,77м., а стойността на изграждането й е в размер на 646 965,29лв. без ДДС. Трасето започва от площад „Кракра“, по ул. „Стримон“ ,ул. „Бродо“, кв. „Ив.Пашов“, успоредно на вътрешноградската магистрала и р. Струма, минава покрай разклона за „Тева“ , пресича кръстовището за кв. „Мошино“ до Ленински проспект, Езиковата гимназия и стига до парка пред кметство „Изток“.
Велоалеята е комбинирана двупосочна за велосипедисти и пешеходци. Конструкцията й е от плътен асфалтобетон тип „А“ с дебелина 5 см., бетонови павета 20/10/8 и основа от трошен камък 20 см.  В рамките на проекта по маршрута на велоалеята са поставени ограждения , подменени са старите автобусни спирки и е направена пътна маркировка. Поставени са и два светофара за велосипедистите при магазин „Кауфланд“ в центъра на ул. „Георги С. Раковски“.