Да запеем с песните на Гюрга Пинджурова

Гюргя ПинджуроваТрети празник в памет на именитата българска народна певица Гюрга Пинджурова ще се състои на 29 април в родния й град Трън. На открита сцена пред читалището, носещо името на певицата ще се съберат над 250 участници, представители на читалища, пенсионерски клуб, сдружения и индивидуални изпълнители.
Както ви съобщихме в предаването „Нещата от живота“ снощи, празникът е под мотото „Да запеем с песните на Гюрга Пинджурова“. В него ще участва народният певец Илия Луков, а на площада в центъра на града ще се извие най-дългото хоро. Изкуството си ще покаже cъcтaвът зa aвтeнтичeн фoлклop „Калушари“ пpи читaлищe „Hикoлa Й. Baпцapoв“ в кoзлoдyйcкoтo cело Xъpлeц, впиcaн в Haциoнaлнaтa пpeдcтaвитeлнa лиcтa нa нeмaтepиaлнoтo кyлтypнo нacлeдcтвo „Живи чoвeшки cъкpoвищa – Бългapия“ 2008г. В групата е и най-малкият участник – 8-годишният Александър Петков.
Проявата няма конкурсен характер. Всички участници ще получат грамоти. Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 г.в семейството на трънски майстор-зидар и е била най-малката сред още петима братя и сестри. Гласът наследила от майка си, а музикалността – от баща си, който бил изкусен гъдулар. За първи път се качила на сцена на 12 г. – на празника на Кирил и Методий.
Гюрга Пинджурова е лауреат на Димитровска награда, народен артист, носител на ордените „Кирил и Методий“ и „Червено знаме на труда“. Тя е почетен гражданин на Трън, званието й е присъдено посмъртно.