Показват копие на знаме, извезано по модел на Васил Левски

знамеКопие на знамето на Карловския революционен комитет ще бъде представено в Перник по време на тематичната изложба „Времето в хората и хората във времето“, посветена на 180-та годишнина от рождението на идеолога на българската национално-освободителна борба Васил Левски. Тя ще отвори врати за посетители на 7-ми юни от 13 ч. в Регионалния исторически музей.
Ценният експонат е част от колекцията на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Оригиналът не е запазен, но историята на това знаме се знае и се пази. То е ушито по модел на Васил Левски, който лично е начертал лъва с корона, как трябва да изглежда това знаме и думите, които са извезани на него „Смърт или свобода Карловски революционен окръг“. С това знаме е обявено Априлското въстание през април в Панагюрище.
В изложбата ще бъдат показани още 15 табла с различни предания, легенди и документи, с които се доказва присъствието му в пернишкия край. От фонда на музея ще бъдат показани богослужебни книги от различни села, предмети на учредители на комитета в с. Лобош, лични вещи на Архимандрит Зиновий Поппетров, който лично се е познавал с Апостола на свободата.
Посетителите на изложбата ще могат да разгледат в музея учебници, учебни помагала и списания, свързани с просветното дело в Пернишко. В рамките на изложбата ще бъде отдаден почетен караул. Той ще се изпълни от представители на местното дружество „Традиция“, които са облечени в опълченски униформи.
По време на откриването на изложбата ще бъде направена мултимедийна презентация на тема „Васил Левски в историческата памет на нашия край“.