Подготвят традиционния събор в Мошино на 2 август

Младежки дом МошиноТрадиционният Илинденски събор в кв. „Мошино” ще се проведе тази сряда. На 2 август, Илинден по стар стил на християнския календар, жителите на квартала почитат деня на своя покровител Свети Пророк Илия, спазвайки традицията предадена от дедите им.
И тази година празникът ще започне от 8.30ч. с утринна служба и света литургия в храм „Свети Пророк Илия”. Кметство „Изток” организира богата празнична програма, разположена на две сцени.
От 18:00ч. часа пред читалище „Съзнание” – „Мошино” любителите на народната музика ще имат възможност да се повеселят и потанцуват с песните на гласовитата фолклорна изпълнителка Валерия Момчилова. От 21:00 часа пред Районен младежки дом – „Мошино” поп-фолк певицата Яница ще изпеее последните си хитове. Началото на празника в Мошино е поставено в далечната 1939 год., когато местните се събират за първи на вечерна молитва в новопостроената черква на селото. Мястото, върху което се намира днешният храм, е било овощна градина на Лазар Иванов, който я преотстъпва, за да могат местните да имат своя черква. Иконите са дело на художника резбар от Самоков – Коста и са рисувани през 1963 година.