Възрастен брезничанин стана жертва на измама

париПрестъплението е извършено преди два дни, когато на домашния телефон на 85-годишен жител на гр. Брезник се обадил мъж, представил се за служител на полицията. Мнимият орган на реда помолил пенсионера за съдействие по повод провеждаща се специализирана полицейска операция по залавяне на престъпници. Така потърпевшия събрал 1100 лева, сложил ги в торбичка и ги оставил пред входната врата на къщата си. След като никой повече не го потърсил се обадил в местното Районно управление на МВР и подал жалба.
Образувано е досъдебно производство и работата продължава.
Областната дирекция на МВР Перник напомня, че най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си или да ги остави пред врата, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите.
Отново апелираме при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати. По никакъв повод да не предприемат разплащания. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции – разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверяват личните данни и се издава съответен документ. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.