Тече първият фестивален ден, 67 групи дефилират в събота

СурваЗапочна фестивалната надпревара на Сурва 2018 г. По традиция началото дадоха малките коледари от Обединения детски комплекс с наричания за здраве, берекет, благополучие ,добра и успешна година. По стара традиция те сурвакаха официалните гости, дошли на празника. Стартът на фестивалните дефилета даде кметът Вяра Церовска, която приветства хилядите участници и гости на 27-мия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2018 г.
Искам да поздравя всички с този хубав и очакван момент , в който площада на Перник се изпълва с хора , които носят радостта усмивката и традицията в сърцата. Всички участници ще бъдат оценени достойно от експертите в журито, сподели кметът Вяра Церовска.
Приветствие отправиха още зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, областният управител Ирена Соколова и Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон. Кралят на фестивалите връчи специален плакет на кмета Вяра Церовска за блестящата организация и съхраняването на традицията, той връчи и двете купи на журито, което ще даде наградите на ФЕКГ на една сурвакарска и една кукeрска група.
В двата дни на фестивала ще дефилират общо 105 сурвакарски и кукерски групи от цяла България и 17 групи от чужбина. Те са представители на 8 държави- Испания, Македония, Гърция, Словения, Сърбия, Сардиня, Италия, Албания, Португалия.
Деветчленно жури ще оценява тазгодишното представяне на сурвакарските и кукерските групи. Председател на журито е доцент доктор Георг Краев от НБУ. Членове:
1. Проф. Венета Янкова – Шуменски университет;
2. Доц. д-р Валентина Ганева – Райчева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН;
3. Д-р Милена Любенова – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН;
4. Цветана Манова – етнолог, дългогодишен член на фестивалното жури;
5. Елена Темелкова – художник, директорът на художествената галерия в Перник;
6. Тодор Танговски – представител на кукерската група от село Войнягово;
7. Тодор Тодоров – хореограф, представител на сурвакарската група от с. Ярджиловци;
8. Румен Сергиев – представител на сурвакарската група от с. Дивотино.