От Перник тръгна национална кампания за безопасен интернет

IMG_5465Областният управител, ГДБОП и ДАЗД дадоха старт на националната кампания за дигитална култура и безопасен интернет в Перник. В рамките й ще бъде прожектиран филм „Кой е срещу теб в мрежата“ в 15 области в страната. Броят на областите е свързан с отбелязването за 15-та поредна година на международния Ден за безопасен интернет.
Със съдействието на губернатора и по предложение на председателя на Съвета на децата, кампанията стартира от област Перник. Първи със съдържанието на филма се запознаха възпитаниците на XI ОУ „Елин Пелин”, гр. Перник. В училището Ирена Соколова, Явор Колев и Йоана Захариева обсъдиха с учениците, темата за сигурността и отговорността при употребата на новите технологии. Представиха и основната тема на всички дейности в кампанията, а именно – дигиталната и медийната грамотност като един от най-силните превантивни фактори, осигуряващи безопасно и положително използване на интернет от деца и младежи. Учениците се запознаха и с ползите от приложението „Протектор Кид”, позволяващо родителите да следят и защитят социалните профили на децата си и ограничаващо времевия престой в интернет на детето.
Губернаторът припомни и за стартиралите инициативи на българския комисар, отговарящ за цифровата икономика и общество Мария Габриел, #SaferInternet4EU за целия ЕС и призова обикновените потребители да се включат с нови инициативи.
По идея на Ирена Соколова и Явор Колев, служители на ГДБОП ще се провеждат информационни срещи с родителите в цялата страна.