Перник чества 3-ти Март

3 март С патриотични песни на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов и четници от клуб „Традиция“ беше поведено празничното шествие по случай Националния празник 3-ти март в Перник. Традиционно пред Двореца на културата всички наблюдаваха тържествения ритуал по издигане на националния флаг, след което перничани и гости на града бяха приветствани от кмета и областния управител на Перник.
„На 3-ти март, преди 140 години, започва историята на свободна България. Трети март е дата , неподвластна на времето . Навярно защото е символ на стремежа на цял един народ към свобода и на любовта към Родината. Изстрадан подвиг на хиляди знайни и незнайни българи . Нека помним делата им и нека ги носим в сърцата си . Техният завет ни зарежда с чувство на дълг, на признание и гордост”, с тези думи се обърна към всички кметът Вяра Церовска.
„В историята на всеки народ има събития, които променят за векове напред неговата съдба. За нас денят трети март е денят, в който се сбъднаха мечтите на всички българи и думите на Апостола „Какво му трябва на човек, освен да види Отечеството си свободно“. Върху историческия документ от Сан Стефанския мирен договор, подписан на 3 март 1878г стоял и невидимия кървав подпис на българската свобода, сложен от хиляди посечени ръце и хиляди юнашки сърца, паднали заради сърцето на България.
Прекланяме се пред патриотизма и саможертвата на тези велики синове и дъщери на България!
И нека не забравяме, че всички ние сме наследници на техния извисен дух, на възрожденския им плам , на героизма им , извоювал националната независимост и обединение”, каза още в словото си Вяра Церовска и честити празника и 140-та годишнина от Освобождението.
В словото си областният управител Ирена Сокорова заяви , че тази дата е паметна и заради упоритостта да се извърви нелекият път на осъзнаването и възкресението на един народ, който близо петстотин години е бил без своя политическа и духовна свобода.
За празничното настроение допринесоха изпълненията на Духовия оркестър и КСХ „Иван Топалов” и фолклорната композиция „Веселие в Граово” в изпълнение на танцовия състав при общински комплекс „Дворец на културата”, а на края всички се хванаха и извиха кръшно хоро пред културната институция.