Областта с инициатива за годишнината от спасяването на евреите

евреиСъбитие, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи, инициира областният управител Ирена Соколова. Мероприятието е част от Комуникационната стратегия на Република България за 2018 г. и ще се проведе в общо 5 читалища от област Перник.

Участие в първата дискусия, която се проведе в Радомир, взеха кметът на общината Пламен Алексиев и председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” д.т.н. Максим Бенвенисти. Интерес към събитието проявиха и ученици от местните училища, участници в извънкласни клубове по предмета “История и цивилизация”.

“Спасяването на 50 000 български евреи е доказателство, че в най-мрачните години на Европа и нацизма, България извърши един от най-светлите си подвизи. Това е уникално явление, с което трябва да бъдем горди и символ на непреходни ценности, благородство, човещина и етническа толерантност на нашия народ.”, каза Соколова при откриването.

Господин Бенвенисти направи ретроспекция на историческите събития по време на Втората световна война и наблегна на факта, че спасяването на българската еврейска общност, не би било възможно без решаващата и важна роля на Светия Синод и Българската православна църква, на съсловните организации, на видни политици, начело със заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев. Именно те се противопоставят на плановете и намеренията нашите сънародници да бъдат изпратени в лагерите на смъртта.
Присъстващите зададоха въпроси свързани с неизвестните спасители на евреите, сред които и самият учител Петър Дънов.

Председателят на “Шалом” представи и книгата “75 години – Незабравените лица на спасението”.
След Радомир инициативата ще продължи в общините Брезник, Трън, Земен и Перник.