600 изпълнители участваха във „Витошки напеви“ в село Кладница

Витошки напевиКметът на Община Перник Вяра Церовска приветства талантливите самодейци, които огласиха село Кладница на 12-то издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ – Кладница 2019. Танцови и музикални състави, както и индивидуални изпълнители, омаяха публиката с впечатляващи танци и песни. Сред участниците имаше и състав от Гърция.
„Скъпи, жители, и приятели на едно от красивите кътчета на нашата родина, разположено в топлия южния склон на Витоша – село Кладница, щастлива съм, че имам възможността да открия 12-то издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ . Фактът, че над 600 участници от цялата страна участват в него го превръща в събитие, което има съществена роля за съхраняването на българския фолклор. Опазването на съкровищницата на българската култура има голямо значение за популяризирането й сред младите хора и за съхраняване на националната ни идентичност“, сподели кметът Вяра Церовска и пожела успех на участниците.
„За мен е чест, че за поредна година имам възможността да ви приветствам в полите на Витоша по случай този прекрасен фолклорен събор, който съхранява българските традиции и ги предава от поколение на поколение. Без вас този събор нямаше да се организира толкова години ”, заяви с гордост Васил Мирчев и благодари на кмета Вяра Церовска за постоянната подкрепа и осигурените средства за ремонта на читалището.
Съборът има конкурсен характер. Жури от специалисти в областта на фолклора оценяват изпълненията. Председател на журито е доц. д-р Албена Георгиева – председател Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/ и членове Цветанка Атанасова – етнолог от гр. Перник и Милчо Георгиев – етнохоролог от гр. Перник.
На празника присъстваха още зам.-кметовете Владислав Караилиев и Севделина Ковачева, секретарят на Общината Радослава Манова, общински съветници и кметове на населени места.

Главната цел на проявата е поддържането на танцовото, музикалното, певческото и словесното изкуство за традиционен фолклор в селищата около планината Витоша и по поречието на реките Струма и Места.